ПРИКЛЮЧИ БЪЛГАРО-ЕГИПЕТСКИЯТ ПРОЕКТ “ЧЕТИРИИЗМЕРНО ЖЕНСКО ОВЛАСТЯВАНЕ”

Карловското сдружение “Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” получи награда и признание от Посланичката на Египет в България г-жа Манал Йехия ел Шинауи за своя проект “Четириизмерно женско овластяване”.
По проекта, финансиран от Фондация “Анна Линд”, карловското сдружение си партнираше с Египетската агенция за развитие на Южен Египет от гр. Кена.
За 11 месеца по проекта бяха обучени местни жени лидери в България и Египет, проведени състезания за деца и младежи на тема “България- позната и непозната”(за египетските деца) и “Египет- познат и непознат”(за българските младежи); проучвания за ролята и участието на жените в социалния и политически живот на двете страни; посещения на разменни начала в България и Египет под патронажа на Българското Посолство в Египет и Посолството на Република Египет в България. Срещата в България премина под наслов “Дни на Арабската култура и ролята на жените в нея” в периода 6-9 март 2014г. с представяне културата и историята на арабския свят и в конкретност ролята на жените в Египетската история от древността до наши дни. Сред гостите-презентатори бяха и представители на Клуба на Арабските съпруги и приятелки-София.
По проекта бе издадена и книга с резюме на проектните дейности и анализ на направените проучвания, съдържаща също така информация за известни жени от историята на двете страни. Книгата може да видите в електронен вариант на сайта на сдружението www.mgird.youthbg.net . Тя ще бъде представена и в Египетското посолство на прием, посветен на националния празник на страната на 23 юли.