User login

ДИГИТАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ В ОБУЧЕНИЯТА ПО МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ ЗАПОЧВА ОТ КАРЛОВО И СОПОТ

Сдружението ни „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ е партньор на Института за стратегически диалог-Лондон по проекта „Млади дигитални лидери“, финансиран от Гугъл.

Проектът цели овластяване на ученици, учители и родители по темите дигитално гражданско образование, медийна грамотност, интернет безопасност, превенция на езика на омразата, фалшивите новини и други онлайн манипулации. През 2018 година проектът е успешно реализиран в Румъния, Италия и Швеция, а тази година ще се изпълнява в България, Румъния и Гърция, като за България е пилотен.

Трите местни училища - СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“ и ПГ „Ген.Владимир Заимов“ ще са първите в България, преминали обучения за ученици, родители и учители по специално разработена програма, целяща повишаване медийната грамотност на младежите и изграждането им като дигитални лидери, които да разпознават фалшивите новини, да знаят как да реагират на езика на омраза и постове с вредно съдържание в социалните мрежи, как да инициират онлайн кампании за значими обществени каузи и да знаят правата си като онлайн потребители.

Училищата партньори ще получат „Знак за отличие“ на Гугъл за това, че прилагат иновативни програми и подходи за борба с фалшивите новини и онлайн езика на омразата и допринасят за повишаване медийната грамотност на своите ученици.

По проекта са подбрани и обучени местни специалисти-психолози, педагогически съветници, обучители и преподаватели по „Информационни технологии“, които ще стартират с обучението на първите 150 ученици на възраст 12-16 години от СУ „Васил Левски“ на 29.03.2019/петък/. Те ще преминат интерактивно обучение в пет обучителни сесии: Критични потребители, Отговорни граждани, Ефективни комуникатори, Правни експерти и Дигитални лидери целящи да подготвят младежите да бъдат:

a)      По-критични потребители на информацията, която черпят от онлайн пространството;

b)      По-ефективни в онлайн комуникациите;

c)      Онлайн защитници на своите и правата на другите;

Обученията ще обхванат 450 ученици, 90 родители и 180 учители, като родителите и учителите ще получат наръчници за продължаваща работа по темата.

<!--[if gte mso 9]> 14.00 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <![endif]-->

Проект "Прегърни ме"

На 10 декември-Международния ден за правата на човека проведохме финалната среща по проекта ни "Прегърни ме", финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа #eyfcoe , целящ превенция на домашното насилие и насилието, основано на пола. На срещата представихме резултатите от проекта и наградихме училищата партньори( СУ "Васил Левски", СУ "Христо Проданов", ПГ "Ген. Владимир Заимов", ПГ по ЖПН "Христо Смирненски", ПГ" Тодор Влайков" , ПГ "Братя Евлогий и Христо Георгиеви" и ОУ "райно Попович"). Наградихме и отличените в конкурса за есе и рисунка по проекта - Веси Йорданова(есе) , Мелвин Ибишева (рисунка) и Християна Иванова(рисунка)- всички от ПГ "Тодор Влайков"-Клисура.
Тhe English version:
On 10th December- International Human Rights Day we organised the final meeting under our EYF supported pilot activity "HUG ME" aiming at prevention of domestic and gender-based violence. During the meeting we presented the project outcomes and awarded the partnering schools("Vasil Levski" , "Hristo Prodanov" , "Gen. Vladimir Zaimov" , "Hristo Smirnenski" , "Todor Vlaykov"q "Bratya Evlogii and Hriosto Georgievi" High schools and the "Raino Popovich" Secondary School) and the winners in the essay and drawings competition - Vesi Yordanova( essay), Melvin Ibisheva (drawing) and Hristiyana Ivanova (drawing)-all from "Todor Vlaykov" High School in Klisoura.

Проект "Влез ми в положението-2"

По проекта ни "Влез ми в положението", финансиран от Българския фонд за жените отново посетихме Центъра за бежанци в Харманли,с цел да овластим жените-бежанки като им предоставим полезна информация за пребиваването им в България. Изнесохме и здравна беседа за децата с раздаване на пасти и четки за зъби, а по повод Международния ден на толерантността показахме на децата и презентацията ни за децата по света, за да научат, че децата в различните страни може и да изглеждат различно, но всички те са деца и обичат да играят и да бъдат обичани.Благодарим и на Народно читалище "Дружба" в Харманли, където направихме и изнесена беседа за бежанците на свободен режим.За жените-бежанки на свободен режим е изключително необходимо да получат информация за организации, работещи за бежанците в България, информация за автогари и ЖП гари, за образователната система у нас, за сайтове за пазаруване, тъй като пристигайки в една нова за тях страна, те трудно се ориентират. От разговора ни с жените и децата научихме, че на тях България им харесва- всички деца посещават училище в Харманли и допълнително Афганистанското училище в центъра, основано от Салеха Наими, която ни гостува и в Карлово. Някой от тях говореха много добре български език. Повечето жени работят в различни фабрики в града.

Project "HUG ME- Human rights education for better Understanding Gender and gender-based violence"

Стартирахме обучението по проекта ни "Прегърни ме!", който реализираме с подкрепата на #eyfcoe Европейската младежка фондация към Съвета на Eвропа,целящ сензитиране на младежите по темата за правата на човека и превенция на домашното насилие и насилието, основано на пола. В първия ден младежите и педагогическите съветници от 7-те училища-партньори от Карлово, Сопот и Клисура се запознаха, навлезнаха в темата с интерактивни занимания и организираха флашмоб на центъра на гр. Хисаря, приканвайки хората да се обичат, прегръщат и уважават, да зачитат правата на другия и да не толерират насилие. Представители на местната полиция им разказаха как реагират на сигнали за домашно насилие, какви са правомощията на полицията. Жителите и гостите на града приеха инициативата много добре и се съгласяваха да се снимат в сърцето на кампанията ни, за да подкрепят каузата. Много от тях споделяха лични истории, как наистина е по-добре да се живее в мир, любов и разбирателство, а не с насилие да се налага надмощие в семейството. Вечерната програма също бе тематична за стереотипите по пол в различните професии с отборни игри, забава и сплотяване на групата. The English version: On the 1st November 2018 we started the training under our pilot activity project "HUG ME-Human rights educatioin for better Understanding Gender and gender-based violence!" supported by the #eyfcoe European Youth Foundation of the Council of Europe aiming at sensitizing young people on the topic of human rights, prevention of gender-based and domestic violence. On the fisrt day of the training the young people and the pedagogical consultants from the 7 partnering schools from Karlovo, Sopot and Klisoura stepped into the project topic via interactive activities and organised a flashmob on the main square of Hisarya inviting passer-bys to love, hug and respect one another and be intolerant to any forms of violence. Local police officers told the group how they react at signals for domestic violence and what measures they can take to help the victims. The citizens and guests of Hisarya really liked the initiative and agreed to take a picture in the heart of our campaign stating their support to our cause.Many of them shared personal stories, telling the young people that it is really much better to live in peace, love and mutual understanding rather than imposing superiority via violence in the family. The evening programme was also thematic with games about gender stereotypes in different occupations.

Признание за десетгодишната ни работа за насърчаване на младежкото доброволчество

Честит международен ден на доброволеца на всички наши доброволци, които през годините активно се включваха в различни доброволчески акции на сдржението.
На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
Тази година, празникът е още по-специален за организацията ни, тъй като получихме признание за 10-годишната си работа в сферата на младежката дейност и насърчаване на младежкото доброволчество.
Днес, на 5.12.2017г., по време на валоризационната конференция на програма Еразъм+ специално бе отличена доброволческата ни инициатива за изграждане на "Якото място в Карлово" в конкурса за "Най-добра доброволческа инициатива". Предметните награди, които получихме ще допринесат за подобряване работата по проекти на организацията: магнитна дъска за планиране на нови проекти, професионален фотоапарат за по-добра визуализация на инициативите и проектите ни, пътнически сак за още много международни проекти по програма "Еразъм+" и зарядно, за да се презареждаме с нови сили, идеи и емоции:))
Признанието ни ангажира и мотивара, като Младежки информационен център и Евродеск точка, да продължим да предоставяме възможности за активно младежко включване в местни, национални и международни проекти, за да допринасяме както за личностното израстване на доброволците, така и за подобряване средата на живот за цялата местна общност.
P.S. Активните ни доброволци да се готвят за доброволческо парти:))

Младежи сами организираха спортно събитие "Раздвижи се Карлово"

Младежи сами организираха спортно събитие "Раздвижи се Карлово" след овластяващо обучение на БГ "Бъди активен", на което ги изпратихме от Младежкия информационен център-Карлово

Браво на Денислава Колева и УК "ДЕНК", които успяха на 13 октомври да реализират спортно събитие за всички възрасти в парк "Здраве"-Карлово. Младежите сами намериха спонсори за събитието, изготвиха и разпечатаха плакати, закупиха награди за участниците със средства, дарени от Председателя на Общински съвет Карлово-г-н Теодор Шойлеков, поканиха кака Пами от "Pam's parties" да забавлява най-малките,танцово студио "Ла Кукарача" увлече всички във вихъра на танците, спортни клубове от региона представиха дейността си. Имаше осигурени плодове от магазин "Галакси", промоция на здравословни хранителни добавки на Орифлейм, волейбол, теглене на въже, томбола и други забави. Поздравления за младежите, които последваха примера ни с "Активна събота" и организираха това събитие. Пожелаваме повече младежка активност, доброволчество и ентусиазъм и занапред, за да се случват хубави и интересни събития в региона ни.

Приключи проекта ни "Загрижени младежи" по програма "Европейска доброволческа служба"

Приключи проекта ни "Загрижени младежи", по който организацията ни посрещна двама румънски доброволеца за периода юли-септември 2017г., които помагаха в дейността на младежки информационен център-Карлово и работиха с децата от лятното училище към Социален център "По-добре заедно". Проектът е по програма "Еразъм+", КД 1- Европейска доброволческа служба.Доброволките Андра Ана-Мария и Карла Никулау играеха с децата от лятното училище, учеха ги на английски за деца, подготвиха посрещането на 120-те доброволеца от френския корпус за солидарност "Еurop'Raid 2017", разпределиха дарението за училищата, направиха представяне на Румъния пред местни младежи, представяйки Румъния и на базара на общностите, популяризираха Европейската доброволческа служба, както и помогнаха при изграждането на "Якото място" в Карлово. Желаем им успех в бъдещите начинания и да са все така загрижени и активно включващи се в младежки и обществени инициативи.

Обучение по проект "ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство!"

Проектът ни„ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство!“ обедини седем училища от Общините Карлово и Сопот в борбата срещу тормоза и агресията в училище. Проектът се финансира от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа и цели намаляване проявите на агресия и тормоз в училище и насърчаване приемането на различните и взаимното разбирателство. По проекта бе проведена анкета във всички партниращи училища (СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“, ПГ“ Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“, ПГ“Владимир Заимов“, ПГИ „Тодор Влайков“ и ОУ „Райно Попович“).Проведено бе и изнесено интерактивно обучение в гр. Хисар, в което всяко училище бе представено от трима младежи и педагогическия съветник/психолог на училището. В обучението взеха участие и представители на ЦОП-Сопот и възпитатели към МКБПНМ-Карлово, за да споделят за проявите на агресия и извън училище.По време на обучението участниците обсъждаха причините за агресия в училище, влиянието на медиите, стереотипите и предразсъдъците, водещи до ксенофобия, хомофобия и трансфобия, „влизаха в обувките“ на тормозените и споделяха идеи за справяне с проблема. Предстоят последващи кампании по метода „връстници обучават връстници“ по училищата и организирането на публични прояви на централните площади на Карлово, Сопот и Клисура.

Първа среща по проект "ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство"

На 28 април 2017г. проведохме първата работна среща с представители на седемте училища от Общините Карлово и Сопот, които ни партнират в проекта "ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство". На срещата запознахме представителите на училищата с времевия график на основните дейности по проекта и техните ангажименти.На всички партниращи училища

СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“, ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“, ПГ „ Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, ПГ „Владимир Заимов“, ПГИ „Тодор Влайков“, ОУ „Райно Попович“

раздадохме анкета за тормоза в училище, която да направят сред учители и ученици в  и планирахме обучението по проекта за трима младежи от училище и един преподавател, планирано за 12-15 май 2017г. в гр. Хисаря.

 

Проект "ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство"

От днес/01.04.2017г./ започваме изпълнение на новия ни проект "SWITCH OFF aggression and hate speech, SWITCH ON tolerance and mutual understanding"(ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата и ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство"), финансиран от Европейската младежка фондация. В проекта ще бъдат включени всички 7 училища на територията на Карлово и Сопот и заедно ще работим за намаляване агресията и езика на омразата сред учениците.

Финална кръгла маса по проект "М&Ms=момичета и момчета с равни шансове"

Проектът ни "М&Ms=момичета и момчета с равни шансове", финансиран от Българския фонд за жените, приключи с кръгла маса на 17.03.2017г. на тема "Равни ли са шансовете на жените и мъжете в съвременното общество?". На кръглата маса присъстваха жени на ръководни постове от Община Карлово, общински съветници, жени-кметове на населени места в Община Карлово, социални и младежки работници и младежите от Клуба по равнопоставеност на половете. Отправихме покана към всички жени общински съветници, четирите жени кметове на населени места в Община Карлово, жени кандидат-депутати. Благодарим на отзовалите се и взели активно участие в дискусията, давайки съвети на младежите за личностното им и професионално развитие. Сред участниците бяха г-жа Анастасия Чолакова- зам. председател на ОбС-Карлово и председател на дружеството на каракачаните, общинските съветници д-р Стоянка Трифонова, Веска Ненчева, Генка Тодорова-кмет на Клисура, Катя Мачева- началник отдел "Младежки дейности", Вера Цанкова-директор на УЦ "Интелект" и зам.председател на сдружението ни, Мариана Александрова-художник-приложник. Всички жени в кръглата маса получиха цветя в знак на признание за успеха и смелостта им да доказват, че властта не е сфера само за мъже. На кръглата маса бяха връчени и наградите на участниците в конкурса за есе и рисунка по темата на проекта. Първо място при есетата бе за Рени Илиева, второ място Христина Караколева, третото място си поделяха Катерина Димитрова, Кристина Дурева и Величка Андонова. Първото място сред рисунките бе за Боряна Бозукова, второ място за Елена Бойкинска, трето място Стилияна Тончева. Всички участници получиха награди и пакет бонбонки "М&Ms", да им напомня, че светът е шарен и в него еднакво интересни и вкусни са и момичетата и момчетата и всички трябва да имат равни шансове. За всички активни младежи от Клуба по равнопоставеност получиха стимулираща награда -Ваучер за филм по избор в Кинополис-Карлово, осигурени от сдружението и г-жа Веска Ненчева, която,като учител, пожела да насърчи младежите(13-17г) да се включват в подобни извънкласни занимания, допринасящи за тяхното личностно израстване и оформянето им като отговорни и социално ангажирани личности. Представено бе и проучването от младежите за участието на жените във властта, от което е видно, че все още българската политика е предимно запазено място за мъже. Само част от фактите: От 284 народни представители в 43-тото НС само 59 са жени, от 17 български евродепутати само 4 са жени, от 98 посланика на РБ България по света само 16 са жени, от 41 управители на БНБ през годините само една е била жена. Затова сега да пожелаем на жените, кандидат-депутати от нашия регион,успех, за да има повече жени в парламента и властта.

Приключи проектът "И ние искаме и можем!"

С финална прес-конференция и среща на кметовете от петте пилотни села на 24.02.2017г. приключи проектът ни "И ние искаме и можем!", финансиран по Националната програма за младежта2016-2020. На финалната среща бяха представени постигнатите резултати по проекта,реализираните младежки инициативи и обобщения анализ на потребностите на младежите от петте села Дъбене, Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан. От проведената анкета по проекта става ясно, че над 85% от младежите по селата нямат място, където да се събират и планират инициативи за своето населено място. От петте села само в с. Войнягово има обособен Младежки клуб, изграден от неформална младежка група през 2014г. по програма "Младежта в действие". Именно за това сред посочените от тях желания за промяна в населеното им място на първо място бе  да има младежки клубове или младежки зони, след това са желянията им за спортни площадки, фитнес зали и фитнес на открито, както и повече места за забавление. Оказа се, че в с. Богдан дори няма никакво заведение-кафе или ресторант, където , ако решат младежите да излезнат с приятели. 95 % от младежите са готови да се включват в доброволчески акции за подобряване средата и условията на живот в своето село. На срещата представихме на кметовете и присъстващите младежи възможностите за кандидатстване с младежки проекти по Националната програма за младежта и други донорски програми, насърчаващи младежкото участие и доброволчество. 

Подаръци ще има за всички от сърце

Благодарим на младежите Добрин Даулски #DobrinDaulski
(в ролята на Дядо Коледа) и Златина Колева #ZlatinaKoleva (в ролята на Снежанка) и на малките еленчета от 1Б клас на СУ "Васил Левски" за това, че зарадваха децата от Центъра с увреждания и Центъра за настаняване от семеен тип в Карлово. Ние само помогнахме 25-те деца от двата центъра да получат подаръците си, осигурени с дарението на г-жа Ваня Браун от САЩ #VaniaBrown и Станислав Богоев от фирма "Преслава"ЕООД #StanislavBogoev. Всяко от децата получи пълна кошница с лакомства и коледни изненади.

Обучение на младежите по проект "И ние искаме и можем"

В приятелска работна атмосфера, с много ентусиазъм и желание за подобряване средата на живот за младежите в петте пилотни села на проекта ни "И ние искаме и можем!" стратирахме днес с обучението по проекта. Младежи от петте села Дъбене, Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан анализираха положението в своите населени места, обсъдиха силните и слабите страни на всяко от селищата, заплахите и възможностите за развитие и как всеки може да допринесе за решаване на проблемите на своето село. По метода "Модерационна карта" излезнаха петте насоки, в които вероятно младежите ще насочат усилията си при реализирането на планираните мини-проекти и те са:
- обособяване на младежки клуб/място, където младежите да се събират;
- подобряване чистотата и озеленяването в населеното място;
-повече спортни съоръжения и възможности за практикуване на спорт;
- обновяване на детски площадки;
- оказване помощ на хора в нужда/самотни възрастни хора;
Утре продължаваме с упражнения за "избистряне на проектната идеия", разработване и управление на проекти и намиране на ключови партньори за реализиране на идеята.

Проектът се финансира по Националната програма за младежта 2016-2020 и пилотно включва само пет населени места, тъй като стойността на проекта не позволява регрантиране на средства над 1000лв. Така всяка младежка група ще получи по 200лв за реализиране на мини-проект в своето село, за който проект младежите утре ще се обучават как да привличат местни партньори, съмишленици и доброволци. Предстои мултиплициране на проекта и за останалите села на Община Карлово.

Обучение на Клуба по равнопоставеност

Днес, на международния ден на правата на човека(10 декември) проведохме обучението на младежите от Клуба по равнопоставеност на половете. Благодарим на всички, които се включиха активно, въпреки почивния ден. Младежите се запознаха с Всеобщата декларацията за правата на човека, приета от ООН именно на 10 декември 1948г., както и с живота на жените в арабския свят, благодарение на статията на нашия приятел, журналистът Нидал Хлайф, чиято съпруга Камелия Шопова бе наш гост и през 2014г, когато организирахме Дни на арабската култура в Карлово. Предлагаме статията му и на вашето внимание, за да пазим и зачитаме правата на жените, такива, каквито са извоювани в нашето съвременно европейско общество.
http://m.standartnews.com/…/uzhasat_da_si_zhena__v_arabskiy…
Младежите също така работиха по темата за равнопоставеност на половете като с ролеви игри, казуси и задачи обсъдиха джендър стереотипите за ролите на мъжете и жените и стереотипите, които медиите налагат за жените и мъжете. Обсъдиха и джендър дискриминацията във властта, на работното място или при интервютата за работа. Обучението бе част от проектът ни "М&Ms=момичета и момчета с равни шансове", финансиран от Българския фонд за жените. Предстои младежите да направят проучване на нагласите в местната общност по темата, анализ на политическото участие на жените и да организират съвместни спортни и арт занимания за момичета и момчета. Ще обявим и конкурс за есе и рисунка по темата. Следете страницата ни за повече информация за предстоящите събития по проекта.

Syndicate content